بلاگ

ژئودرین چیست و چه کاربردی دارد؟
81 / 100

ژئودرین چیست؟ ژئودرین به عنوان یکی از انواع محصولات و مصالح ژئوسنتتیک، دارای ضخامت، ابعاد و انواع مختلفی است که در زهکشی و افزایش تحمل بار کاربرد فراوانی دارن. این مقاله قرار است به طور مفصلی به ژئودرین ها و کاربردشان بپردازد.

گروه بزرگ ژئوسنتتیک ها

ژئوسنتتیک ها گروه بزرگی از محصولات و مصالح هستند که بر پایه پلیمر تولید می شوند. کارهای ساخت و ساز و صنایع مربوط به خاک و آب از جمله حوزه های هایی است که ژئوسنتتیک ها مورد استفاده قرار می گیرند. این محصولات معمولا در تمامی صنایع و شرکت های مهندسی ساخت و ساز کاربردهای بسیار بالایی دارند که سبب شده تا استفاده از آن ها در سراسر دنیا گسترش پیدا کند. به غیر از پلیمر، محصولات ژئوسنتتیکی دارای افزودنی‌هایی هستند که تخریم و فرسایبش آن ها را کند کرده و طول عمرشان را افزایش می دهدند. در فرآیندهای تکنولوژیکی بر تأخیر در تخریب آنها تأثیر می‌گذارد.

ژئودرین چیست؟

شاید بهترین تعریف برای چیستی ژئودرین این باشد که بگوییم این محصول نوعی ژئوکامپوزیت است. زیرا ژئودرین‌ها از لایه پلی اتیلن سنگین به همراه لایه ژئوتکستایل پلی استری یا پلی پروپیلنی ساخته تشکیل می‌شوند. نوع ژئوتکستایل می‌تواند بافته شده یا بافته نشده باشد. پلی اتیلن به کار رفته در دیگر لایه تشکیل دهنده ژئودرین نیز پلی اتیلنی اکسترود شده است. ساختار شبکه‌ای لایه ژئونت و انعطاف پذیری و مقاومت ژئوتکستایل، ژئودرین را به محصولی ایده آل برای تحمل فشارهای بالا تبدیل کرده است.

انواع ژئودرین

البته این را باید در نظر گرفت که ژئودرین‌ها انواع مختلفی دارند. اندازه شبکه های ژئونت یا همان لایه پلی اتیلنی بسته به نوع کاربرد، متفاوت است. وجود ژئوتکستایل‌ها که عموما از نوع ژئوتکستایل بافته نشده هستند به این خاطر است تا خاک و شن را بتوانند به راحتی فیلتر کرده و فقط عبور آب را امکان پذیر کنند. نوع ژئوتکستایل و اندازه چشمه های ژئونت بستگی به استفاده ژئو درین در هر پروژه می‌تواند متفاوت باشد.

کاربرد ژئودرین چیست؟

هر یک از محصولات ژئوسنتتیکی برای صنایع مختلفی کاربرد دارند. اما برخی از آن‌ها در صنعت خاصی و در بخشی از پروژه ها، بیشتر از صنایع و پروژه های دگیر کاربردی هستند. به عبارت دیگر برخی از محصولات ژئوسنتتیکی با وجود اینکه مزایا و کاربرد مختلفی در بسیاری از حوزه‌ها دارند، در یک حوزه بیشتر شناخته شده هستند. در مورد ژئودرین‌ها، این حوزه، انتقال آب است. ژئودرین‌ها در انتقال آب بسیار کاربردی هستند. یکی از عواملی که تاثیر بسیار مخربی بر سازه‌ها می‌گذارد، آب است. بیشترین خسارت پروژه های عمرانی بخاطر عدم کنترل مناسب و استاندارد انتقال آب بوده و این مشکل درصد زیادی از سازه‌ها را دچار آسیب می‌کند.

ژئودرین چگونه در انتقال آب کاربرد دارد؟

ژئودرین‌ها با ساختار متنوع خود در حرکت و انتقال آب بسیار مفید و کاربردی هستند. اصولا یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش سهولت انتقال آب استفاده از لایه های زهکشی است. همانطور که در بخش ژئودرین چیست توضیح دادیم، این محصولات ژئوسنتتیکی از یک یا دو لایه ژئوتکستایل به همراه لایه پلی اتیلن سنگین ساخته شده‌اند که ساختاری به شکل برجستگی های کوچک یا بزرگ دارند.

نوع طرح ژئودرین سبب می‌شود عملیات زهکشی به راحت ترین شکل ممکن اتفاق بیفتد. البته باید توجه داشت برای اجرای یک زهکشی مناسب، از آنجا که ژئودرین در بخش هایی از سازه که خاکی سست دارد قرار می‌گیرد، بهتراست از لایه ژئوتسکتایل برای فیلتراسیون بیشتر جهت جلوگیری از مهاجرت خاک استفاده شود.

ژئودرین چیست و چه کاربردی دارد؟

مزایای ژئودرین

ژئودرین‌ها دارای ضخامت کمی‌بوده و انعطاف پذیرند. به همین دلیل نصب و حمل نقل آن‌ها بسیار آسان و سریع است. این ویژگی سبب می‌شود در بسیاری از هزینه ها نیز صرفه جویی شود. علاوه بر این ژئودرین‌ها مقاومت در برابر دما و فشار بالایی دارند. آنها می‌توانند در محدوده دمای 20- تا 100+ را به راحتی دوام بیاورند و استحکام و مقاومت خود را از دست ندهند.

همچنین ظرفیت بالای ژئودرین‌ها در هدایت آب، بسیاری از مشکلات و خطرات ساخت و ساز و صنایع عمران را برطرف کرده است. از دیگر کاربردهای ژئودرین می‌توان به عنوان زهکشی کف پارکینگ و زیرسازی در مکان هایی که سطح آب بالا است اشاره کرد. همچنین ژئودرین‌ها در پشت دیوار حائل نیز برای کار زهکشی و هدایت آب های سطحی کاربردی هستند. در صنایع پترشیمی‌ نیز برای انتقال زباله های سیال، از ژئودرین استفاده می‌شود و در بام های سبز و استادیوم های فوتبال و زمین چمن ها نیز به عنوان زهکش عملکرد مهم و مؤثری دارند.

ژئودرین چیست و چه کاربردی دارد؟

زهکش سه بعدی

یکی از انواع ژئودرین‌ها، زهکش سه بعدی است. دریناژ یا آکواسل نیز نام های دیگر ژئوسل سه بعدی هستند. این نوع ژئودرین نیز از پلی اتیلن سنگین با چگالی بالا ساخته می‌شود. زهکش های سه بعدی در روف گاردن ها یا همان بام سبز بسیار کاربرد دارند. پنل های سه بعدی زهکشی به گونه‌ای ساخته شده‌اند تا به راحتی به صفحاتی با ابعاد دلخواه ایجاد شود.

کاربرد زهکش سه بعدی در بام سبز

یکی از دلایل کاربرد گسترده زهکش سه بعدی در بام سبز، مقاومت بالای آن در برابر ریشه گیاهان است. این نوع ژئودرین اجازه نفوذ ریشه را نمی‌دهد. همچنین زهکش سه بعدی به گونه‌ای ساخته شده است که آب را در خود نگه می‌دارد. در نتیجه گیاهان روف گاردن دچار کم آبی نخواهند شد. روف گاردن‌ها عموما باید از سطوح کم ضخامتی از خاک ساخته شوند و گیاه باید بتواند غذا و آب خود را از همان مقدار خاک تامین کند.

از این رو زهکش های سه بعدی که به نوعی آب را ذخیره می‌کنند بسیار مفید هستند این محصول ژئوسنتتیکی درحالی چنین عملکردی دارد که وزن بام سبز را بالا نمی برد چرا که آب اضافی را خارج می کند. زهکش سه بعدی در روف گاردن ها درست پس از لایه های ژئوتکستایل و ژئوممببران نصب و اجرا می‌شود.

مزایای ژئودرین سه بعدی

جنس زهکش سه بعدی همانند دیگر مصالح ژئوسنتتیک، از پلیمر است. پلیمر بسیار سازگار و دوستدار محیط زیست بوده و آسیب به زمین، خاک و گیاهان وارد نمی کند. همچنینی غیر سمی است. از سویی دیگر، پنل های زهکشی سه بعدی ضخامت چندانی ندارند.  در نتیجه نیاز نیست برای استفاد هاز آن ها حجم زیادی خاک برداری کرد. این محصولات سبک وزن هستند و حمل و نقل آسانی دارند.  

یک دیدگاه بگذاریددیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما