بلاگ

ezgif.com-webp-maker-1
93 / 100

 

اگر تصمیم به راه‌اندازی یک استخر پرورش ماهی دارید، باید در مورد نحوه احداث استخر پرورش ماهی اطلاعات کامل داشته باشید زیرا یکی از تجهیزات مهمی که برای پرورش ماهی خود نیاز دارید، استخر مناسب است. در این مقاله سعی می‎‌کنیم به صورت خلاصه نحوه احداث استخر‌ پرورش ماهی را توضیح دهیم .

روش‌های مختلفی برای ساخت استخر پرورش ماهی وجود دارد انتخاب نوع روش مناسب بستگی به عواملی مانند بودجه‌ای که دارید، مقدار ماهی که می‌خواهید پرورش دهید و موقعیت مزرعه شما و… دارد اما تنها محدود به این موارد نیست.

امروزه ایمن‌ترین، مقرون به صرفه‌ترین، با کیفیت‎ترین و سریع‌ترین راه برای ساخت استخر پرورش ماهی استفاده از ورق‌های پلی‌اتیلن معروف به ژئوممبران است.

این ورق‌ها که به ورق استخر معروف هستند در مکان‌هایی استفاده می‌شوند که نفوذناپذیری از اهمیت بالایی برخوردار است و مواد نباید هدر بروند. این مواد شامل آب تمیز، فاضلاب، بخار، مواد خطرناک و یا هر ماده دیگری که نیاز است از فضای مشخص خارج نشوند است؛

 ژئوممبران‌ها این توانایی را به صنایع مختلف می‌دهند تا به توسعه و پشتیبانی از پروژه‌های بیشتری در مقایسه با گذشته ادامه دهند. این ورق‌ها جایگزین مناسبی برای روش‌های قدیمی و پرهزینه و وقت گیر برای ساخت استخرهای پرورش ماهی و آبزیان هستند. ورق‌های ژئوممبران از نظر شیمیایی خنثی هستند و تحت واکنش‌های شیمیایی قرار نمی‌گیرند.

زنجیره‌های تشکیل دهنده این پلی اتیلن به دلیل ساختار فیزیکی خود، نفوذناپذیر هستند و اجازه نفوذ مواد شیمیایی به ساختار خود را نمی‌دهند.

بنابراین از این پوشش‌ها بدون شکنندگی در دماهای بسیار پایین و یا کاهش استحکام کششی و شل شدن در دماهای بالا استفاده می‌شود.

 

مزایای ساخت استخر پرورش ماهی توسط ژئوممبران:

  • هزینه‌های ساخت و ساز به کمتر از 50٪ کاهش می‌یابد و باعث کاهش هزینه‌ها در مقایسه با بتن و سنگ و سیمان می‌شود، و بصورت تقریبی می‌توان گفت هزینه‌ها به یک چهارم کاهش می‌یابد.
  • کاهش قابل توجه هزینه‌های اکسیژن رسانی
  • سهولت نصب و ساخت استخر در کمترین زمان و بالاترین کیفیت
  • نفوذ ناپذیری و عایق بسیار بالا با عایق بندی تقریبی 100 درصد
  • جدا شدن جلبک ها و خزه ها را از روی دیواره‌ها و عدم چسبیدن خزه و جلبک و باکتری به دیواره و کف استخر
  • رسوب‌زدایی بسیار آسان
  • بسیار مقاوم در برابر خوردگی و سایش
  • در برابر ضربه، فشار آب، پارگی، ترک خوردگی و… بسیار مستحکم و مقاوم عمل می‌کند
  • عایق ژئوممبران نسبت به سایر روشها بسیار سریع نصب و راه اندازی می‌شوند
  • این ورق‌ها توسط جوندگان موذی به هیچ عنوان آسیب نمی‌بیند
  • عمر طولانی که در برخی از مواقع به بیش از 50 سال میرسد
  • مقاومت در برابر حرارت، یخ زدگی و سایر عوامل محیطی و بیولوژیکی
  • مقاومت در برابر فشار آب
  • خنثی بودن عایق ژئوممبران در برابر آلودگی‌ها و مواد افزودنی
  • مقاوم در برابر سوراخ شدگی ناشی از حمله جوندگان
  • مقاوم در برابر زلزله بخاطر خاصیت ارتجاعی ورق ژئوممبران

نحوه احداث استخر پرورش ماهیمراحل ساخت استخر پرورش ماهی:

  • نقشه برداری و جمع آوری داده‌ها برای حفاری
  • تسطیح و حفاری
  • حفر سنگر
  • اجرای ژئوتکستایل
  • اجرای ورق‌های ژئوممبران
  • مهار ورق ژئوممبران در بستر
  • پرکردن آب استخرهای پرورش ماهی و آبزیان

 

نحوه احداث استخر پرورش ماهی به چه شکل است؟

مرحله 1: در مرحله اول ابتدا باید مکان مناسبی را برای استخر ماهی انتخاب کنید. به طور کلی، بهتر است در نزدیکی مکان احداث استخر درختان برگ ریز وجود نداشته باشد زیرا تمیز کردن آن سخت خواهد بود؛ بهتر است مکانی انتخاب کنید که 4 تا 6 ساعت در روز خورشید در آن بتابد.

تجربه نشان داده است که بهینه‌ترین اندازه مساحت 6670 متر مربع  است، اگر حوض بیش از حد بزرگ باشد، غذا دادن و کنترل کیفیت آب آسان نخواهد بود. به طور کلی عمق استخر در اندازه 2.5 تا 3 متر مناسب است.

استخرهای پرورش ماهی عموماً به صورت مستطیل‌هایی به طول از (شرق به غرب) و عرض از (شمال به جنوب) ساخته می‌شوند و نسبت طول به عرض آن حدود 5 به 3 است که در این حالت باعث می‌شود سایه کوچک و زمان روشنایی طولانی‌تر باشد.

کف حوض باید به شکل پشت لاک پشت، شیب دار به سمت خروجی، برای زهکشی و ماهیگیری باشد، و اطراف آن باید به اندازه کافی باز باشد.

مرحله 2: با  آهک یا آرد، حوضچه آب عمیق را در امتدادپطرح کلی بکشید تا منطقه آب‌های عمیق را حفر کنید. مساحت منطقه عمیق استخر معمولاً بین 1.5 تا 1.8 متر است و لایه کم عمق را به سمت بیرون در حدود 30 سانتی متر بکشید، عمق آب کم عمق معمولاً حدود 50 تا 60 سانتی متر است.

مرحله 3: یک حصار از چوب یا سنگ در لبه منطقه آب کم‌عمق بسازید.

مرحله 4: از طناب در امتداد کف استخر استفاده کنید و طول و عرض ژئوتکستایل و ژئوممبران HDPE ضد آب مورد نیاز را اندازه بگیرید.

مرحله 5: ژئوتکستایل و ژئوممبران HDPE ضد آب را به اندازه ای که قبلا اندازه گرفته‌اید برش دهید.

مرحله 6: ژئوتکستایل را کف استخر بپوشانید. عملکرد ژئوتکستایل این است که از بریدن ژئوممبران ضد آب HDPE توسط اجسام سخت در کف استخر جلوگیری می‌کند. و همچنین ژئوتکستایل عملکردهای مقاومت در برابر خوردگی، ضد فرسودگی، جداسازی، زهکشی را بهبود می‌بخشد.

مرحله 7: ورق ژئوممبران HDPE ضد آب را کف استخر پهن کنید. در زون آب‌های عمیق، یک پمپ خوب، گیاهان آب عمیق، سنگ‌های تزئینی و غیره قرار دهید.

مرحله 8: ژئوممبران HDPE استخر ماهی اثر ضد نشت خوبی دارد. به دلیل ضریب نفوذپذیری پایینی که دارد ، آب را به خوبی حفظ می‌کند.

این نوع ژئوممبران می‌تواند مانع از هدر رفت آب در استخر‌های پرورش آب شود. حوضچه‌های ژئوممبران HDPE همچنین می‌توانند میزان اکسیژن  موجود در استخر را متعادل نگه‌دارند و از حرکت اکسیژن از استخر به خاک جلوگیری کنند.

ژئوممبران HDPE چرخه پرورش را بهبود بخشد و کارایی را افزایش می‌دهد. ژئوممبران HDPE همچنین می‌تواند از نفوذ بیماری‌ها و آفات حشرات جلوگیری کند تا باکتری‌ها و میکروب‌های خاک نتوانند وارد خاک شوند.

در مجموع، با استفاده از لاینر ژئوممبران، نه تنها می‌توان راندمان پرورش را بهبود بخشید، بلکه می‌تواند آب را تغییر داده و استخر ماهی را تمیز کرد.

مرحله 9: در حصار و لبه استخر، خاک و یا یک پرکننده دیگر بریزید، گیاهان مناسب را در آب کم عمق قرار دهید.

مرحله 10: در امتداد استخر، در صورت تمایل می توانید سنگ های تزئینی، تپه مصنوعی و چمن درست کنید.

مرحله 11: و در مرحله آخر فیلتر مناسب و پمپ مکش آب نصب کنید.

استخر پرورش ماهی

ملزوماتی بسیار دیگری برای راه اندازی یک مزرعه پرورش ماهی وجود دارد، اما حوضچه‌ها به اندازه سایر ملزومات پرورش ماهی مهم هستند و در موفقیت و یا عدم موفقیت شما تاثیر بسزایی می‌گذارند.

انتخاب نوع روش ساخت استخری که برای پرورش ماهی انتخاب می‌کنید به عواملی بسیاری بستگی دارد برای انتخاب بهترین روش می‌توانید با کارشناسان آرین خاک مشاوره کنید.

یک دیدگاه بگذاریددیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما