بلاگ

image_27_03_2024_952
81 / 100

Table of Contents

ژئوممبران.. 1

ویژگی های کارآمد ژئوممبران.. 1

خصوصیات یک ژئوممبرین جهت استفاده در دیوار آب بند به شرح زیر است: 2

 

 

ژئوممبران

طبیعت پلیمری ژئوممبران به گونه ای است که سبب میشود برای استفاده در زمین جایی که دوام زیادی از آن انتظار میرود مورد استفاده قرار گیرد نوع ژئوتکنیک کاربرد وسیعی دارد.

 در حال حاضر در بسیاری از پروژه های عمرانی، کشاورزی، سدهای خاکی، دیوار حائل استخرهای ذخیره آب سدها کانال ها کنترل فرسایش، کنترل رسوب و معادن پرورش آبزیان استفاده می شود.

 

ویژگی های کارآمد ژئوممبران

 مزایای ژئوممبران کارآمد و سبک بودن آن هاست به علت کاربرد وسیع سرعت اجرا و قیمت مناسب تولید و مصرف این مصالح به شدت در حال رشد است. در این مقاله سعی شده تا ژئوممبران معرفی شود و خصوصیات آن بررسی گردد.

پس از ژئوتکستایل ها ژئوممبرین ها دومین عضو بزرگ خانواده ژئوسنتتیک ها میباشند. در گذشته برای ساخت ژئوممبرین ها از رزین ها استفاده میشد.

 ولی امروزه بیشتر از پلیمرهای مصنوعی پی وی سی و پلی اتیلن برای ساخت آنها استفاده میشود. این محصولات به دلیل قابلیت نفوذ پذیری پایین به عنوان عایق رطوبتی به کار می روند.

ژئوممبرین ها لایه ها و آب بندی های غشایی با نفوذپذیری بسیار کمی هستند که در پروژه های سازه ای به کار برده میشوند مخصوصا در نزدیکی رویه بالادست یا به روی رویه بالادست سد قرار داده می شوند.

 

blank
ژئوممبرین ها

 

خصوصیات یک ژئوممبرین جهت استفاده در دیوار آب بند به شرح زیر است:

 

  1. سختی بالا جهت سهولت در نصب
  2. مقاومت بالا در مقابل انواع مواد شیمیایی که شامل حلالهای آلی نیز میباشد
  3. امکان نصب پروفیلهای قفل و بست روی لبه صفحات ژئوممبرین
  4. دوام مناسب در حالت مدفون

 

ضرورت نفوذ پذیری کم سرعت نصب بالا کارایی قابل توجه مقاومت در برابر مواد شیمیایی و مقاومت در برابر پاره شدگی بالاخص در پروژه های سد سازی و حتی حفظ محیط زیست همچون جلوگیری از حرکت سیال به منطقه ای که دارای آب شرب است.

 حبس مواد زائد و جلوگیری از حرکت فاضلاب و مواد مضر شامل مواد رادیو اکتیو به محیط زیست و محبوس کردن مواد شیمیایی و زباله های شهری کنترل تراوش در سازه های هیدرولیکی استفاده میشود

همچنین در فراز بند سازه هیدرولیکی و کنترل خاکهای تورم زا نفوذ ناپذیر کردن مخزنهای آب زیرزمینی و جلوگیری از حرکت آب زیرزمینی به بالای فونداسیون و حتی در نفوذ ناپذیر کردن جداره ی تونل اهمیت کاربری این مواد را ویژه می کند.

blank
ژئوممبرین ها

 

برخی محدودیت های اجریی ژئوممبرین ها

 

. ژئوممبرین در سد خاکی نیاز به تراکم بدنه ی سد کاربرد دارد.

. در آنالیز پایداری شیب بالادست باید موقعیت مصالح اشباع در نزدیکی ژئوممبرین در نظر گرفته شود.

. پایداری لایه محافظ روی ژئوممبرین به هدف ارزیابی اثرات تخلیه ی سریع آب مخزن و امواج بررسی گردد.

. لایه ی انتقالی ما بین بدنه ی سد و ژئوممبرین باید کارایی لازم را برای انتقال Transition در دانه بندی آماده سازی Reprofiling فیلتر زهکش و حفاظت غشاء ژئوممبرین داشته باشد.

. در انتخاب و استفاده از ژئوممبرین باید استحکام و مقاومت آن در برابر تنشهای قائم احتمالی در نظر گرفته شود و لایه محافظ ژئوممبرین نباید از روی شیب لغزیده و با حرکت امواج باعث پارگی آن گردد.

blank 

از الیاف ژئوتکستایل بافته نشده میتوان جهت تقویت بعضی از ژئوممبرین های لایه ای مسطح و پرس شده استفاده نمود که به آن لایه استری scrm گفته می شود.

 

مزایای این ترکیب منجر به نتایج زیر میگردد:

 

. از سوراخ شدن ژئوممبرین در هنگام قرار گرفتن بر روی خاکریز جلوگیری می شود.

. از آنجا که ژئوتکستایل مانند یک لایه زهکشی عمل کرده از افزایش فشار آب حفره ای در زیر ژئوممبرین جلوگیری میکند.

. امکان پخش تنش در قسمت تحتانی ژئوممبرین فراهم می شود.

 

 

با عنایت بر اینکه در سالیان اخیر با تحقیقات و پیشرفتهای بدست آمده در زمینه مصالح مصنوعی خاکی در رشته های مختلف مهندسی و دامنه وسیع پروژه های عمرانی منجر به افزایش محبوبیت این مصالح مصنوعی با ارزش شده است؛

 به گونه ایکه دیگر استفاده از مصالح طبیعی به تنهایی جوابگو نمیباشد. البته طبیعی است.

که مصالح مصنوعی خاکی نیز مانند سایر مصالح ساختمانی دارای محدودیتهایی در خواص و مقاومت و… می باشند.

 

نتیجه گیری

 

یک راه برای افزایش دوام و کاهش نفوذ پذیری دیوارهای آب بند استفاده از ژئوممبرینها می باشد.

ژئوممبرین ها ورقهای پلیمری با ضخامت بسیار اندک مصرف این محصول عمدتاً در کاربردهای زیست محیطی هستند که به عنوان عایق در برابر نفوذ آب و سیالات به کار برده میشوند.

 طبق آمار موجود نظیر محلهای دفن زباله و نیز در سازه های کنترل و نگهداری جریان نظیر سدها کانالها و مخازن آب و مواد شیمیایی بوده است.

 ژئوممبرینها در دیوارهای آب بند از اوایل دهه نود به صورت تنها و یا ترکیبی با خاک و سیمان یا سیمان و بنتونیت به صورت دیوار مرکب به کار گرفته شده اند.

 استفاده از مصالح دیگر نیز امکان پذیر است ولی ژئوممبرین به کار رفته در اغلب قریب به اتفاق موارد پلی اتیلن فشرده هم از لحاظ در دسترس بودن و هم از لحاظ سابقه طولانی و موفق در سایر کاربردهای ژئوتکنیکی ترجیح داده میشود.

 مقاومت شیمیایی بالا و نفوذپذیری پایین از دیگر برتریهای این ماده می باشند.

 

جهت سفارش و اطلاع از قیمت با شماره های درج شده تماس بگیرید.

یک دیدگاه بگذاریددیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما