بلاگ

image_20_04_2024_185
92 / 100

حوضچه تبخیر

حوضچه تبخیر یک حجم کم عمق از آب است که معمولاً با سطح وسیعی ساخته می شود تا تنها به این منظور اجازه دهد که آب از طریق تأثیرات نور خورشید و گرما از بین برود.

حوضچه های تبخیر نمک، که برای به دست آوردن نمک برای آب دریا استفاده می شود، قرن ها در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار گرفته است.

از استخرهای تبخیر نیز به طور سنتی در مناطق روستایی برای جذب رواناب کشاورزی استفاده می شود.

از لحاظ تاریخی و جغرافیایی، در بسیاری از نقاط جهان، از آنها برای تصفیه فاضلاب گیاهی حاصل از روغن زیتون استفاده می شود.

این حوضچه ها با وجود مساحت زمین زیاد مورد نیاز معمولا مقرون به صرفه هستند. کارخانه های نمک زدایی از حوضچه های تبخیر برای دفع آب نمک استفاده می کنند و حوضچه ها در معدن برای جداسازی کانی های مختلف از آب استفاده می شود. حوضچه‌های تبخیر معمولاً توسط تصفیه خانه‌های فاضلاب استفاده می‌شوند.

و در مکان‌های آلوده برای جداسازی زباله‌های خطرناک مورد استفاده قرار می‌گیرند که سپس می‌توان آنها را پردازش و ذخیره کرد

پتانسیل تبخیر در حوضچه تبخیر

‏زباله های آلومینیومی شناور با استفاده از گیاهان شور پسند و اسپری قطرات آب به هوا را برای مطالعه دقیق مورد بررسی قرار داده و نتیجه گرفتند.

که در بین روش های مورد بررسی روش WAIV بیشترین پتانسیل افزایش تبخیر را دارد و افزایش ۱۳ برابری نرخ تبخیر در این روش گزارش شده است.

افزایش تبخیر در باله های شناور ۲۴ گیاهان شورپسند ۳۰% و برای روش اسپری قطرات ۳۵ گزارش شده است.

در مقایسات خود بیان کردند برای نتیجه گیری دقیق تر به داده های آزمایش های فیزیکی بیشتر و مدل سازی ریاضی روش ها و تلفیق آنها با یکدیگر برای محاسبه راندمان هر تکنیک نیاز می باشد.

محققان در مطالعات خود روشی را ارائه کردند که شامل یک سیستم برای افزایش تبخیر از جسم مایع است که در آن هوای گرم شده و یا گرم نشده از طریق یک شبکه لوله مستغرق در داخل حوضچه تبخیر توزیع می شود.

و لذا ورود هوا به داخل حوضچه باعث ایجاد حباب و افزایش تبخیر می گردد. همچنین در رویکردی دیگر قبل از ورود هوا به داخل حوضچه هوا با آب ترکیب می شود و سپس وارد حوضچه می گردد.

مطابق روش ارائه شده توسط گاولیک و همکاران هوا را میتوان توسط انرژی خورشیدی الکتریسیته سوخت فسیلی و …. گرم کرده و شبکه لوله را نیز میتوان در هر عمقی زیر سطح بالایی حوضچه تعبیه کرد.

نتایج آزمایشگاهی این روش توسط محققین مربوطه ارائه نشده است و لذا نمیتوان راجع به کارایی آن اظهار نظر کرد.

روش ابتکاری برای افزایش پتانسیل تبخیر در این تحقیق ذخیره انرژی گرمایی خورشیدی و استفاده از آن در زمان مناسب است.

مشکل بزرگ بسیاری از تجهیزات خورشیدی ذخیره مؤثر گرمای جمع آوری شده توسط این سامانه ها برای استفاده در شب هنگام و یا روزهای غیر آفتابی است تا کنون چندین ایده ذخیره سازی انرژی خورشیدی از جمله مخازن عایق ذخیره آب توده های سنگی عایق شده و یا مخازن عایق پر شده با بعضی از انواع ضد یخ ارائه و اجرا شده است.

اجرای هر یک از موارد ذکر شده به عواملی همچون ،هزینه حجم مورد نیاز مخازن بازده استحصال انرژی ذخیره شده و زوال انرژی ذخیره شده در طی زمان در قالب تلفات گرمایی بستگی دارد.

لذا باید روشی برای ذخیره انرژی خورشیدی مورد استفاده قرار گیرد که هزینه های مربوط و ویژگی های منفی را به حداقل برساند.

بررسی تلاش های انجام شده توسط محققین در حوزه های مختلف برای استفاده مؤثر از انرژی خورشیدی نشان داد که امروزه یکی از روش های کارآمد ذخیره انرژی خورشیدی با بازده بالا و بدون تلفات استفاده از خصوصیات شگفت انگیز ماده زئولیت در جذب و نگه داشت انرژی خورشیدی است 2013.

هدف از تحقیق حاضر ارائه یک روش جدید برای ذخیره سازی بهینه انرژی خورشیدی با استفاده از ماده زئولیت در حوضچه های تبخیری و افزایش بهره وری این حوضچه ها می باشد.

معرفی عوامل مؤثر بر حوضچه تبخیر

در حالت کلی میتوان عوامل مؤثر در فرایند تبخیر از سطح آب را به پنج دسته تقسیم نمود.

دمای هوا هوای مجاور سطح تبخیر کننده در اثر تابش خورشید گرمتر می شود و همین گرما باعث تبدیل آب از حالت مایع به بخار و انتقال آن به اتمسفر می گردد.

با افزایش دمای هوا میزان تبخیر هم افزایش پیدا می کند این پدیده به این دلیل است که هر چه دمای هوا بالاتر می رود فشار بخار اشباع آب نیز افزایش پیدا می کند

که این پدیده باعث افزایش میزان تبخیر می گردد. سرعت باد باد با جابجا کردن هوای مرطوب می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش تبخیر از سطح داشته باشد.

در حقیقت عمل باد عبارت از جابجا نمودن هوای مرطوب مجاور سطح تبخیر شونده و جایگزین ساختن هوای خشک تر و سردتر به جای آن می باشد.

در نتیجه افزایش سرعت باد موجب افزایش مقدار تبخیر میشود فشار هوا کاهش فشار هوا میزان تبخیر را افزایش می دهد.

در مناطق کوهستانی با افزایش ارتفاع میزان فشار کاهش یافته و انتظار می رود که مقدار تبخیر نیز افزایش یابد.

لیکن از آنجا که در این مناطق دمای هوا کاهش می یابد در نتیجه فشار بخار اشباع نیز کاهش یافته و به موجب آن مقدار تبخیر نیز کاهش می یابد.

مساحت سطح تبخیر کننده میزان تبخیر در همه قسمت های یک سطح یکسان نم یباشد.

در مورد سطوح آزاد آبها میزان تبخیر در کناره های یک منبع آبی بیشتر از قسمت های مرکزی است.

میزان املاح موجود در آب هر چه میزان املاح موجود در آب بیشتر باشد میزان تبخیر از آن کاهش می یابد.

حوضچه تبخیر / حوضچه تبخیر / حوضچه تبخیر / حوضچه تبخیر / حوضچه تبخیر

یک دیدگاه بگذاریددیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما