ژئوممبران LLDPE و کاربردهای آن در گودها و سازه های زیرزمینی
ژئوممبران LLDPE ترکیبی از LDPE است که دارای انعطافپذیری ، استحکام کششی، قابلیت سازگاری و دوام بیشتر و نرم تر میباشد. LLDPE میتواند با غشاهای دیگر ترکیب شده تا انعطاف پذیری و استحکام بیشتری به آنها بخشد. ژئوممبران LLDPE برای غشاهایی استفاده میشود که نیاز به توانایی فوقالعادهای برای جذب ضربه دارند در حالی که پاره و سوراخ نمیشوند. کاربرد این نوع ژئوممبران بیشتر در مواردی است که ایجاد فرایند ترک زایی ناشی از تنش وارده به سازه برای سازه ایجاد مشکل خواهد کرد به همین دلیل از این ژئوممبران که انعطاف پذیری زیادی دارد بهره گرفته میشود.
ژئوممبران LLDPE انعطاف پذیر است و میتواند به راحتی بر روی مکانی که نیاز به آب بندی دارد پهن شود. این ژئوممبران میتواند در ردههای نازکتری هم تولید شود. از مزایای دیگر آن این است که اگر بر روی خود تا شود به آن آسیبی نمیرسد. انعطاف پذیر بودن آن سبب نصب سریع و راحت آن میشود.
مزایای ژئوممبران LLDPE:
- نفوذپذیری بسیار پایین
- دوام بالا
- انعطاف پذیری زیاد
- مقاومت کششی بالا
کاربردهای ژئوممبران LLDPE در مخازن ذخیره آب و فاضلاب:
- سدها و آب بندها
- استخرهای پرورش آبزیان
- دریاچه های مصنوعی
- آب بندی تونل های شهری و غیر شهری
- حوضچه های تبخیر پالایشگاه ها و نیروگاه ها
- مخازن دفن بهداشتی پسماند و تصفیه آب
- کانال های انتقال آب
- آب بندی فونداسیون ها و پیهای ساختمانی
کاربرد ژئوممبران در گود ها و سازه های زیرزمینی:
مسئله تراوش آب در گودهای ساختمانی از جمله مسائل مخاطره آمیز در فرایند گودبرداری و احداث سازه نگهبان می باشد.
وجود آبهای سطحی و زیر زمینی در بستر سازهها امری ناخوشایند و نگران کننده بوده است. تهدیدهای احتمالی ناشی از ورود آبهای زیر زمینی در گودهای ساختمانی ، عبارتند از:
- کاهش ظرفیت باربری خاک دیواره گود
- نشست و تخریب فونداسیون
- تخریب پیشانی خاکی گود
- مشکلات در حین اجراء شاتکریت
- افزایش فشار جانبی وارد بر دیواره گود
در گودهای ساختمانی به دلایل زیر باید با استفاده از یک سیستمی زهکشی کارآمد از ورود آب به داخل گود ساختمانی جلوگیری به عمل آورد:
- رفع خطر های احتمالی ناشی از ورود آب به بستر گود
- افزایش ظرفیت باربری خاک زیر فونداسیون
- کاهش زمان و هزینه در پایدار سازی و گودبرداری
- تامین سطحی خشک و ایده آل جهت اجرای فونداسیون و سازه
- جلوگیری از وارد شدن آسیب های احتمالی در زمان بهره برداری
امروزه استفاده از ژئوممبران LLDPE بدلیل مقاومت کششی عالی و انعطاف پذیری بسیار بالا ، در پروژههای عمرانی به خصوص پروژههای ژئوتکنیکی گسترش روز افزونی داشته است. یکی از موارد مورد استفاده ژئوممبران، آب بند کردن دیواره گودبرداریها ، سازه های مدفون در خاک، تونلهای غیر شهری ، تونلهای شهری ، ایستگاههای قطار زیرزمینی و تونلهای قطار زیرزمینی است. ژئوممبران به دلیل نفوذپذیری بسیار پایین آن ابزار مناسبی جهت جلوگیری از رسیدن آب به سازه مورد نظر میباشد.
لازم به ذکر است استفاده از ژئوممبران به خودی خود مستلزم ایجاد یک سازه آب بند کامل نمیباشد، در این راستا باید از مزیتهای دیگر ژئوسینتتیک ها نیز بهره مند گردید. ژئوتکستایل و ژئونت و یا ژئودرین از آن جمله از ژئوسیتتیک هایی هستند که کمک به سزایی در امر آب بندی سازه مورد نظر انجام میدهد.
ژئوتکستایل در این سیستم آب بند نقش فیلتر برای ژئودرین و خاک و نقش یک پوشش محافظ را برای ژئوممبران بر عهده دارد. ژئوتکستایل مانع از ورود خاک ریزدانه به سیستم زهکشی میشود. ورود ریزدانههای خاک به سیستم زهکشی در دراز مدت سبب بسته شدن و مسدود شدن این سیستم خواهد شد. به کارگیری این سیستم سبب افزایش سرعت و کاهش هزینه و از همه مهمتر افزایش راندمان و اطمینان پذیری بیشتر به سازه آببند گردیده است.