بلاگ

image_12_04_2024_494
90 / 100

ژئوممبران و ژئو تکستیایل در ایزولاسیون

ایزولاسیون

در مناطق کم باران موضوع تامین آب همواره یکی از مهمترین چالش ها و مشکلات پیش رو بوده است.

 وجود شرایط خاص آب و مشکل دار بودن بافت و ساختمان خاک های آن، امکان تخریب و ایراد خسارت به کانال ها و ابنیه فنی ورود آبهای زیر زمینی غالباً آلوده به مواد شیمیایی و دارای املاح با غلظت بالا به درون کانال را افزایش می دهد

 به طوری که در صورت مساعد بودن سایر شرایط محیطی باعث کاهش عمر محصولات اصلی می گردد.

احداث سازه های انتقال آب طولانی کانال ها و …. در شرایط محیطی تا مناسب از قبیل وضعیت خاک بستر، دسترسی دشوار در دوره اجرا و بهره برداری در شرایط بد آب و هوایی انجام هزینه قابل قبول و انتخاب پوشش مناسب در ساخت چنین سازه هایی را به منظور دستیابی به عملکرد بهتر و دوام بلند مدت تر ضروری ساخته است.

امروزه برای انجام پروژه ها و طرح های آبی و تولید محصول همراه با افزایش آن انتقال آب می بایست با راندمان قابل قبولی انجام شود.

 سیستم های آبیاری مزرعه با این هدف طراحی می شوند که آب مورد نیاز زراعت را با حداقل تلفات تأمین نمایند از سوی دیگر انتقال مایعات مختلف و محلول های شیمیایی جهت مصارف صنعتی به نحوی که از هدر رفت این مایعات جلوگیری به عمل آمده

 و سبب آلودگی محیط زیست و منابع آب و خاک اطراف نشود نیز نیاز به استفاده از پوششی که نفوذ ناپذیری خود را در مجاورت این محلول ها حفظ کرده و از تخریب بدنه کانال و نشت مایعات ممانعت نماید را ناگزیر می سازد

 و پوشش کانالهای آبیاری یکی از روش های بسیار موثر در جلوگیری از تلفات آب و فرسایش خاک است تلفات آب ممکن است به دلیل نفوذ آب در جدار کانال ها، نفوذ عمقی به خارج از منطقه توسعه ریشه ها رواناب سطحی تبخیر و امثال آن باشد

عملکرد یک سیستم آبیاری از روی راندمان ذخیره آب در مخازن راندمان انتقال آب به مزرعه راندمان کاربرد آب در مزرعه میزان کفایت آبیاری و یکنواختی پخش در مزرعه سنجیده می شود.

blank

کانال ها در ایزولاسیون

 

 کانال های آبیاری به عنوان یکی از مهمترین بخش های شبکه آبیاری و زهکشی نقش موثری در کاهش تلفات و بالا بردن راندمان انتقال آب به مزرعه دارند،

 روش های سنتی اجرای کانال ها اعم از پوشش رسی متراکم و یا بتن نفوذ ناپذیر از یک سو قابل اجرا بر روی انواع خاک ها مانند خاکهای گچی ماسه ای رمبنده و خورنده نمی باشد.

 چرا که هزینه های سنگین تعویض خاک را به پروژه تحمیل می نماید و از سوی دیگر به سرعت به وسیله عوامل محیطی تخریب شده باعث افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری در طول دوره بهره برداری خواهد شد.

 دشواری های تراکم و عمل آوری صحیح این مصالح که شدیدا بر نفوذپذیری و دوام آنها تاثیر می گذارد به علاوه حساسیت این روش ها نسبت به تغییرات دما میزان رطوبت یخبندان رویشهای علف های هرز و درختچه ها حمله جانوران و عوامل ذره بینی و … نیاز به کاربرد روشی مطمئن و با دوام برای مصارف مختلف آبیاری و زهکشی را گریز ناپذیر ساخته است.

 از آنجایی که عایقهای ژئوسنتتیکی از مواد پلی اتیلن فشرده ای تشکیل شده اند که بروز واکنشهای شیمیایی و ایجاد تغییرات فیزیکی در آنها تابع عوامل مختلفی از قبیل دما غلظت میزان سطح روباز زمان و شرایط دوره بهره برداری بارهای وارده و می باشد. که عموماً خاص محل به کارگیری محصولات میباشد. به همین دلیل استفاده از پوشش های پلیمری ژئوممبران ها امروزه در سراسر جهان به عنوان جایگزین مطمئن روشهای سنتی و شناخته شده قدیمی مورد توجه دست اندر کاران طرحهای عمرانی قرار گرفته است.

هر کدام از این پوششها تاثیر متفاوتی بر روی میزان راندمان انتقال آب دارند.

بنابراین نقش اصلی آنها به عنوان یک مانع نفوذ در برابر مایع یا گاز است.

اگر چه استفاده از ژئوسنتتیک ها در فرم های مختلف مانند ژئوتکستایلها و ژئوممبرین در مهندسی هیدرولیک و ژئوتکنیک از سال ۱۹۵۷ شروع شده است.

 لیکن میبایست به عنوان مصالح ساختمانی جدید مورد توجه قرار گیرند.

 در مدت چند سال گذشته زمینه استفاده از ژئوسنتتیک ها دائماً در حال گسترش بوده و استفاده از آنها بر پایه منافع اقتصادی و تکنیکی مانند سایر مصالح ساختمانی به طور پیوسته افزایش یافته است.

 این مصالح در سازه های حفاظت ساحلی مهندسی آبیاری مهندسی آبراهه ها راه آهن ساخت جاده و تونل ها مدیریت دفن زباله همچنین ساخت سدها و پایدارسازی شیب ها به کار برده می شوند.

 بررسی ها نشان میدهند که استفاده از این مصالح در مقایسه با مصالح معدنی معمول میتواند عملکرد بسیار بهتری در کاربرد حفاظت ساحلی داشته باشد.

blank

ژئوسنتیک ها در ایزولاسیون

 

ژئوسنتیک ها موادی هستند که همگام با پیشرفت صنعت پتروشیمی با استفاده از انواع مختلف پلیمرها ساخته شده و استفاده از آنها به عنوان مصالحی جدید در رابطه با طرح های آب و خاک مورد استقبال مهندسین و کارشناسان در بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است.

 به طور کلی ژئوسنتیک عنوانی فراگیر برای توصیف صفحات نازک و انعطاف پذیری است که در داخل توده خاک و یا در ارتباط با مصالح خاکی با اهداف مختلفی همچون مسلح سازی جداسازی عایق بندی رطوبتی مهار فرسایش ایفای نقش صافی ، فیلتر زهکشی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.

در این تحقیق امکان استفاده از این ماده با هدف ایفای نقش فیلتر و زهکش در زیر پوشش کانال ها به عنوان جایگزینی برای مصالح معدنی شن و ماسه مورد بررسی قرار می گیرد

 مواد ژئوسنتیک مورد استفاده در زهکشی از جمله زهکش زیر پوشش کانال ها با باد دارای نفوذ ناپذیری قابل توجه بوده و به سهولت بتواند حجم آب ورودی به سیستم را تخلیه نماید

 و در عین حال بتواند از مهاجرت ذرات خاک مجاور و فرسایش آن جلوگیری نماید با توجه به مطالبی که در بالا به آنها اشاره شد

 سیستم های فیلتر – زهکش باید متشکل از یک سیستم ژئوکمپوزیت مرکب از یک یا دو لایه ژئوتکستایل به عنوان فیلتر و یک لایه ضخیم ژئوتکستایل درشت بافت یا زئوممبرن باشند.

 در کشورهای پیشرفته خطر زمین لغزه های پهنه بندی شده اند و در بعضی از کشورها به محض فعال شدن یکی از آنها سیستم های الکترونیکی وقوع و محل آن را دقیقا نشان می دهد.

 یکی از روشهای پایدارسازی شیبهای طبیعی استفاده از ژئوتکستایل در سطح شیب است

این روش یکی از روش هایی است که تا به حال کمتر به وسیله محققین مورد پژوهش قرار گرفته است و جا دارد که در این زمینه تحقیقات وسیع تری به عمل آید.

ایزولاسیون ایزولاسیون ایزولاسیون ایزولاسیون ایزولاسیون ایزولاسیون

یک دیدگاه بگذاریددیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما