بلاگ

کرگیری بتن

عملیات کرگیری بتن

کرگیری بتن یا هسته گیری بتن چیست؟

کرگیری بتن یا انجام آزمایش های فشرده سازی هسته های برش خورده از بتن سخت شده، یک روش کاملاً ثابت می باشد که امکان بررسی بصری مناطق داخلی یک عضو را با برآورد مقاومت آن فراهم می کند. عملیات کرگیری بتن معمولا با ایجاد یک حفره یا خارج کردن قسمتی از بتن سخت شده داخل سازه های ساختمانی انجام می شود تا بدین وسیله مقاومت بتن اندازه گیری و بررسی شود.

در واقع عملیات کرگیری بتن یکی از انواع روش های مختلفی است که مهندسین و پیمانکاران با استفاده از مغزه گیری از بتن تقویت شده یا بتن معمولی درجه مقاومت بتن استفاده شده در سازه های ساختمانی را بررسی می کنند؛ اما باید گفت که این تنها هدف عملیات کرگیری نیست، چرا که کرگیری بتن اغلب با اهداف گوناگونی انجام می شود و از مهم ترین این اهداف می توان به ایجاد مسیر برای عبور لوله، سیم کشی و نمونه گیری از بتن برای آزمایش های مختلف اشاره کرد.

کرگیری بتن ابزار و وسایل خاص خود را نیاز دارد که از مهم ترین آن ها می توان به دریل های مخصوص عملیات های کرگیری اشاره کرد. همچنین برای انجام این آزمایش های فشرده سازی لازم است که افراد علاوه بر شناخت روش های انجام این آزمایشات، با یک سری نکات مهم و ضروری در اجرای فرآیندهای کرگیری بتن نیز آشنا باشند و تجربه عملی در این زمینه را داشته باشند، به همین منظور در این مقاله سعی داریم ضمن معرفی کامل روش های انجام عملیات کرگیری و آشنایی با ابزار مخصوص این کار، نکات مهم و ضروری در این زمینه را به شما معرفی نماییم.

کرگیری بتن

اهداف کرگیری بتن

همانطور که گفته عملیات کرگیری بتن یک روش برای بررسی مقاومت بتن سخت شده می باشد که مهندسین و پیمانکاران ساختمانی به این طریق مقاومت سازه های ساختمانی را بررسی می کنند؛ اما همانطور که گفته شد این تنها هدف عملیات کرگیری نمی باشد و کرگیری بتن همواره با اهداف مختلفی انجام می شود.

پیش از آنکه اهداف کرگیری بتن را برای شما عنوان کنیم لازم است بگوییم که عملیات کرگیری بتن به این شکل انجام می شود که یک تیم مهندسی با تجربه و متخصص در این زمینه با ابزار مخصوص کرگیری حفره هایی را بر روی دیوارها، زمین یا سقف های بتنی ایجاد می کنند و معمولا به وسیله این حفره ها بخشی از بتن به شکل استوانه ای از سازه جدا و خارج می شود. اکنون پس از انجام عملیات کرگیری و خروج بتن از سازه می توانیم مقاومت این بخش از بتن را به راحتی در هر آزمایشگاهی بررسی کنیم.

در واقع در برخی پروژه های عمرانی ممکن است مهندسین بخواهند مقاومت سازه ی بتنی ساخته شده را اندازه گیری کنند و لذا به این ترتیب شما باید سازه را به آزمایشگاه منتقل کنید که قطعا این کار ناممکن می باشد، پس در نتیجه با استفاده از عملیات کرگیری بتن می توانید بخشی از بتن سخت شده سازه را از سازه جدا کرده و به راحتی به آزمایشگاه منتقل نمایید تا آزمایشات لازم روی این قطعه از بتن انجام شود و خصوصیات و مقاومت آن تعیین گردد.

همچنین گاهی لازم است خطوط و سیم های تلفن، انواع لوله کشی ها، داکت لوله ها، اجرای سیستم اطفای حریق و سایر فرآیندهای این چنینی از داخل سازه ها عبور نمایند، به این ترتیب شما به یک سری حفره داخل سازه های بتنی نیاز دارید تا در این زمینه به شما کمک کنند، پس در نتیجه می توان گفت که با استفاده از عملیات کرگیری بتن می توانید حفره های صاف و یکدستی را در سازه ها برای عبور خطوط و سیم های تلفن، لوله کشی ها و … به راحتی ایجاد نمایید.

بنابراین با استفاده از عملیات کرگیری بتن نه تنها می توانید نمونه گیری های لازم برای انجام آزمایشات فشرده سازی سازه های بتنی را انجام دهید بلکه می توانید یک سیستم کاملا ایمن برای عبور لوله ها، سیم ها و سایر ابزار این چنینی را ایجاد کنید.

کرگیری بتن

در عملیات کرگیری بتن از چه ابزاری استفاده می کنند؟

برای انجام عملیات کرگیری بتن اغلب از دریل های هسته الماسی استفاده می کنند، چرا که تجربه نشان داده تنها الماس می تواند بتن سخت شده را برش بزند، به همین جهت در انجام عملیات های کرگیری همواره از دریل های هسته الماسی استفاده می کنند.

این دسته از دریل ها از جنس فولاد ساخته می شوند تا علاوه بر ساختار مستحکم قیمت مقرون به صرفه ای نیز داشته باشند؛ اما توجه کنید که بخش انتهایی یا نوک دریل همواره از الماس ساخته می شود تا فرآیند برش را آسان نمایید. دریل ها را معمولا به سه دسته الکتریکی، بادی و هیدرولیک تقسیم بندی می کنند و با توجه به وزن زیاد آن ها، این قابلیت وجود دارد که شما بتوانید دریل ها را به راحتی روی دیوار یا زمین نصب نمایید و فرآیند کرگیری را به راحتی انجام دهید.

دریل های مدرن به طور خودکار عمل می کنند؛ اما به طور کلی نحوه عملکرد دستگاه به این شکل است که با ایجاد یک دایره روی سطح بتن و چرخش 360 درجه ای دریل، بتن برش داده شده و در نهایت بخش از بتن سازه به شکل یک استوانه صاف و یکدست از آن جدا می شود.

قطر این استوانه با توجه به نیاز شما می تواند تغییر کند و به هر اندازه ای که نیاز دارید می توانید از سازه بتن جدا کنید؛ اما به طور کلی این دریل ها می توانند استوانه هایی به قطر 1 الی 180 سانتی متر را برش زده و از سازه بتنی خارج نمایند.

کرگیری بتن

نکات مهم و ضروری در زمینه انجام عملیات کرگیری بتن

همانطور که گفته شد علاوه بر تهیه ی ابزار لازم برای کرگیری بتن و شناخت روش های انجام این عملیات، توجه به یک سری اصول و نکات در این زمینه نیز بسیار لازم و ضروری می باشد که در این بخش از مقاله سعی می کنیم آن ها را عنوان نماییم:

  • مطابق با کد IS: 456-2000 همواره باید توجه کرد که تعداد هسته های مورد نیاز برای آزمایش های فشرده سازی بتن حتما باید مطابق با تشخیص مهندس مسئول تعیین گردند؛ یعنی تعداد نمونه گیری هایی که با عملیات کرگیری از سازه های بتنی گرفته می شوند، همواره باید مطابق با نظر مهندسین و متخصصین این کار انجام شوند.
  • هسته ها یا نمونه های گرفته شده در عملیات کرگیری همواره باید به وسیله ابزار برش دوار با بیت الماس برش داده شوند.
  • در حین انجام عملیات کرگیری باید بتن به درستی مهار شود تا از حرکت های نسبی آن در زمان برش جلوگیری به عمل آید، چرا که هر گونه حرکت ممکن است منجر به شکستن هسته ها یا نمونه ها شود.
  • همانطور که گفتیم دریل های مدرن به شکل خودکار عمل می کنند؛ بنابراین ذکر این موضوع خالی از لطف نیست که دریل ها یا ابزارهای دستی برش های تا قطر 75 میلی متر را انجام می دهند، پس توجه داشته باشید که برای برش هایی با قطر بیش از اندازه به ابزارهای بهتری نیاز دارید.

تماس با ما